Wie is Ria Lazoe?

Wie is Ria Lazoe?

Jeugd: 
Ik ben geboren in Almelo, op een zonnige dag in februari 1945. Het was vlak voordat de Canadezen Almelo bevrijdden van de Duitse bezetting.

Na de lagere school ging ik een jaar naar de Mulo, daarna naar het Christelijk Lyceum in Almelo.

Een kantoorbaan leek mijn ouders wel iets voor mij. Dus ik kwam terecht achter de schrijfmachine op de rechtbank in Almelo. In dat jaar schreef ik kinderverhaaltjes voor een personeelsblad van Ten Cate, een grote textielfabriek. Ook de tekeningen maakte ik erbij. En ik won een platenspeler bij een verhalenwedstrijd.

Werk

Kantoorwerk was leuk, maar ik wilde meer. Ik volgde de opleiding aan de pabo, die toen nog kweekschool heette. In 1966 slaagde ik als onderwijzeres. Ik heb in veel plaatsen voor de klas gestaan.

Zo’n 20 jaar was ik juf in Rectum-Ypelo, een plattelandsschooltje, waar drie groepen samen in één lokaal zitten. Dat schooltje en die landelijk omgeving vormden het decor voor mijn eerste kinderboek ‘Vlammend Rood’.

Van 2000- 2005 heb ik gewerkt als NT2-docent in Almelo. Dat betekent dat je taalles geeft aan volwassen allochtonen.

Familie

In 1968 trouwde ik met Johan Gierveld. Hij overleed op 3 december 2011.

We kregen drie zoons, Gerard, Martijn en Alwin, die nu zelf getrouwd zijn met respectievelijk Yvonne, Lisenka en Saskia.
Acht kleinkinderen zijn er: Rozan, Hugo, Stenn, Fender, Jade, Wieke, Mare en Suus.

Het schrijven


Bijna mijn leven lang heb ik kleine dingen geschreven: opstellen, verhaaltjes, gedichten. Plus een massa poëziealbumversjes, voor bijna ieder schoolkind een eigen versje.
In Almelo was ik jarenlang bij een groepje ‘Vrienden van het schrijven’. We beoordeelden elkaars werk.
Bij de Poëzienacht van het Oosten in 1985 stond ik op het podium om uit handen van de burgemeester de ‘Prijs van de Stad Almelo’ in ontvangst te nemen voor een gedicht.
In die tijd stond er regelmatig een gedicht van mij tussen die van andere lezers in de krant Tubantia. Die gedichten zijn terug te vinden in drie bundels die de krant uitgaf.
Voor mijn familie en vrienden heb ik mijn gedichten gebundeld. Het boekje heet Zand en Gras. De laatste exemplaren zijn niet te koop.
Ook kwam er een kort verhaal in Verhalen uit het Oosten, van uitgeverij Michon in Bussum (1986). Het verhaal heette De Steen. Een groepje filmhobbyisten uit Apeldoorn heeft er een filmpje van elf minuten van gemaakt. Gaaf hoor!

Schrijversschool 

Alle beginnende schrijvers kan ik het aanbevelen: volg een cursus schrijven (voor kinderen, of voor volwassenen), bijvoorbeeld bij Script-plus in Amsterdam, nu ondergebracht bij de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb er veel geleerd van goede docenten. En als cursisten geef je commentaar op elkaars huiswerk. Dan leer je met andere ogen naar je werk te kijken!

Weet je nog niet genoeg? Vraag het me gerust!